Bizimodu osasuntsua eramatea oso garrantzitsua da bizitzako etapa guztietan, gaztea edo heldua izan. Hala ere, 50 urtetik aurrera arreta handiagoa jarri behar diozu elikadurari. Dieta osoa, orekatua, askotarikoa eta pertsona bakoitzaren adinari, sexuari, jarduera fisikoari eta egoera klinikoari egokitua izan behar du.
Bizi-itxaropenaren gorakadaren eta biztanleriaren zahartze progresiboaren ondorioz, adibidez, EAEn, biztanleriaren erdiak 50 urte edo gehiago ditu. Horregatik, garrantzitsua da populazio-talde handi horren elikadura-beharrak ezagutzea.
Adin horretatik aurrera, gorputzak aldaketa fisiologiko batzuk jasaten ditu, eta horrek baldintzatuko ditu, batetik, gorputzaren osaeraren mailan aldaketak (muskulu-masa gutxitzea, gantz-masa handitzea eta hezur-dentsitate mineralaren jaitsiera). Eta bestetik, zelulak birsortzeko gaitasuna gutxitzen da eta zahartzearen lehen sintomak ikusten hasten dira.
Hala ere, dieta osasuntsu batekin eta ariketa erregularrarekin, denborarekin ondorio hauek atzeratu edo gutxitu egin daitezke. Zentzu honetan, mineral eta elikagai talde jakin batzuen ingesta hobetu behar duzu, eta gabezia egoerak izan ezik, iturririk onena dieta bera da.
Gainera, ez duzu elikagai talderik baztertu behar, baizik eta proportzio egokietan kontsumitu. Ingesta pertsona bakoitzaren adinera, pisura eta egoera fisikora egokitu behar da. Malgua ere izan behar du, eta beti komeni da dietetika eta elikadurako espezialistek egindako plan bat egitea.
Elikadura osasuntsu bat egiteak tratamendu gisa ez ezik, prebentzio gisa ere balio du. Izan ere, diabetesa, hipertentsioa edo hiperkolesterolemia bezalako gaixotasunak jasateko aukerak murrizten ditu.
Beharrezko mantenugaiak ematen dituen elikadura orekatua mantentzeak gorputzaren funtzio guztiak behar bezala betetzen laguntzen du.
Oro har, 50 urtetik gorakoek fruta eta barazkiak kontsumitu behar dituzte egunero, lekaleak eta haragi giharretan, arrainetan eta arrautzetan dauden balio biologiko handiko proteinak kontsumitu behar dituzte. Baita azukre sinpleak eta gantz saturatuak saihestea ere.
Fruta gorriak zure dietan sartzeak zuntza, C bitamina eta flabonoide antiinflamatorioak eta antioxidatzaileak eskaintzen dizkizu.
Proteina eta kaltzio iturri bikainak dira.
Kala, arugula, brokolia edo espinakak bezalako barazkiak zuntz asko eta K bitamina, azido foliko eta kaltzio ugari dituzte.
Gantz gutxiko proteina iturria eta omega-3 gantzazidoen iturria, funtsezko gantzazidoak eragin onuragarri ugari dituztenak, batez ere maila kardiobaskularrean. Izokina, bakailaoa edo hegaluzea bezalako arrainetan ugariak dira. Horrez gain, B12 bitamina kopuru handiak dituzte.
Intxaurrak edo almendrak, adibidez, bihotzerako koipeak ematen dituzte.
Ura ez da janaria, egia da. Hala ere, adinean aurrera egin ahala, arreta gehiago jarri beharko diozu hidratazioari. Adinean aurrera egin ahala, egarriaren mekanismoa ez da hain ona. Beraz, uraren hartzea ikustea gomendatzen da, batez ere beroa eta hezea dagoenean eta izerditan egiten duzunean, adibidez lorezaintzan. Ur gehiago edateak adinarekin hesteetako funtzio okertzearen ondorioei aurre egiten lagun diezaieke. Eta gogoratu askotan goseak garela uste dugula, errealitatean egarri dugunean.