GOLDENinterview

55 urte bete ondoren gure dieta egokitzearen garrantzia

F. JAVIER SÁNCHEZ MARCOS

María Etxebarria doktorea nutrizionista klinikoa da, 20 urte baino gehiagoko esperientzia du euskal herritar seniorrekin lanean, eta bizi-etapa honetan elikadura orekatua eta osasungarria mantentzeko moduari buruzko ikuspegia partekatzen du. "55 urtetik aurrera, gure metabolismoak aldaketa esanguratsuak izaten ditu, eta horrek doikuntzak eskatzen ditu gure eguneroko elikaduran", azaldu du doktoreak Bilbon kontsulta egin zuenetik.

Euskadin, tradizio gastronomiko aparta dugu, baina funtsezkoa da adin horretako nutrizio-behar espezifikoetara egokitzea. "Kontua ez da gure plater tradizionalei uko egitea, baizik eta modu osasungarriagoan berrinterpretatzea", dio Etxebarriak. Zahartzeak muskulu-masaren murrizketa naturala, hezur-dentsitatearen aldaketak eta diabetesa edo hipertentsioa bezalako gaixotasun kronikoekiko sentikortasun handiagoa dakar.

Funtsezko datuak

  • 55 urtetik gorako euskal herritarren % 65ek nutrizio-urritasunak ditu
  • Hidratazio egokiak % 40 murrizten du giltzurrun-arazoen arriskua
  • Dieta orekatu batek % 70 hobetzen du bizi-kalitatea
  • Euskal herritar seniorrentzako nutrizio-gakoak

▪︎ Sasoiko barazkiak

Gernikako piperrak, orburuak, zerbak eta porruak gehitzeak funtsezko zuntza, bitaminak eta antioxidatzaileak ematen ditu.

▪︎ Oliba-olio birjina

Gure dieta mediterraneoaren oinarriak bihotza babesten du eta malgutasun kognitiboa baldintza ezin hobeetan mantentzen du.

▪︎ Euskal lekaleak

Tolosako babarrunek, garbantzuek eta dilistek landare-proteinak, burdina eta mineralak eskaintzen dituzte, digestio-sistema gehiegi kargatu gabe.

Euskal sukaldaritza tradizionala egokitzen

"Gure plater tradizional asko aldatu egin daitezke osasungarriagoak egiteko, beren esentzia galdu gabe", dio Etxebarria doktoreak. Adibidez, marmitako bat olio kantitatea murriztuz eta barazkiak handituz presta daiteke, zapore guztia mantenduz. Piper beteak haragi gihartsuarekin egin daitezke, txikitutako barazkiekin nahastuta, gantz aseak murriztuz zuntz-ekarpena handitzen den bitartean.

Etxebarria doktorearen gomendio espezifikoak

  1. Gosari osoa: Esneki gaingabetuak, fruta freskoa eta ogi integrala tomatearekin
  2. Proteina giharrak: Tartekatu arraina, larrurik gabeko oilaskoa eta arrautza egosiak edo tortillan
  3. Hidratazio konstantea: Egunero 1.5-2 litro ur edan, baita egarririk gabe ere
  4. Gatza murriztea: Espezien, belar aromatikoen eta limoiaren ordez
  5. Anoak kontrolatzea: plater txikiagoak baina elikagarriagoak

Funtsezko mantenugaiak 55 urte bete ondoren

Kaltzioa eta D bitamina
 Funtsezkoak hezur-osasuna mantentzeko eta osteoporosia prebenitzeko. Esnekietan, arantzadun arrain txikietan eta hosto berdeko barazkietan daude. Eguzki-esposizio moderatuak D bitaminaren sintesia errazten du

 

Kalitatezko proteinak 
 Funtsezkoak dira adinarekin murrizteko joera duen muskulu-masa zaintzeko. Animalia giharren proteinak lekaleekin konbinatzeak aminoazidoen ekarpen osoa bermatzen du

 

Zuntz dietetikoa 

Idorreria prebenitzen du, kolesterola erregulatzen du eta azukre-mailak kontrolatzen ditu. Barazkiak, fruta azaldunak, lekaleak eta zereal integralak iturri bikainak dira

 

B12 bitamina
Adinean aurrera egin ahala, xurgatu egiten da, eta funtsezkoa da nerbio-sistemarako eta globulu gorriak sortzeko. Arrain, haragi gihar, arrautza eta esnekietan aurki daiteke

 

Saihestu behar ditugun ohiko erroreak

Etxebarria doktoreak Euskadin 55 urtetik gorako pertsonen elikaduran ohikoak diren hainbat akats identifikatu ditu. "Pertsona askok 30 urte zituztenean bezala jaten jarraitzen dute, euren beharrak aldatu direla pentsatu gabe", ohartarazi du.

Akats ohikoenen artean, honako hauek nabarmentzen dira: hestebete eta gazta onduen gehiegizko kontsumoa, egarriaren sentsazioa murriztearen ondorioz ura behar beste ez kontsumitzea, otorduak batez ere gosaltzea, eta sodio eta trans koipe ugari dituzten aurrez prestatutako elikagaien abusua. Kaloriak gehiegi murrizteko joera ere adierazten du, eta horrek desnutrizioa eta muskulu-masaren galera eragin ditzake.

Elikadurak osasun mentalean duen eragina

"Elikadura egokiak, osasun fisikoa hobetzeaz gain, eragin zuzena du gure ongizate emozionalean eta gaitasun kognitiboan. Gomendio horiek jarraitzen dituzten pazienteek bizitasun handiagoa, umore hobea eta buruko argitasun handiagoa ematen dute. " — María Etxebarria doktorea, nutrizionista klinikoa

Etxebarria doktoreak nabarmendu du Euskadin baliabide bikainak ditugula adineko pertsonen elikadura osasungarria bultzatzeko. Osakidetzako osasun-zentroek nutrizio-kontsultak, sukaldaritza osasungarriko talde-tailerrak eta jarraipen pertsonalizatua eskaintzen dituzte. Udal askok tokiko produktuen merkatuak eta elikadura orekatuari buruzko hezkuntza-jarduerak antolatzen dituzte.

Osakidetzako zentroak 
Nutrizioko eta endokrinologiako kontsulta espezializatuak geriatrian adituak diren profesionalekin

 

Udal tailerrak 
Adinekoei egokitutako sukaldaritza osasungarriari buruzko doako ikastaroak zentro zibikoetan eta kulturaletan

 

Adinekoen elkarteak 
Taldeko jarduerak, txangoak eta nutrizio-osagaia duten zahartze aktiboko programak

 

Amaitzeko, Etxebarria doktoreak nabarmendu du inoiz ez dela berandu elikadura-ohitura osasungarriagoak hartzeko;

"Eraldaketa ikaragarriak ikusi ditut elikadura hobetzea erabaki zuten 70 eta 80 urteko pazienteen artean. Aldaketak mailakatuak dira, baina sendoak: energia gehiago, mugikortasun hobea, independentzia handiagoa eta, batez ere, bizi-kalitate hobea ".

Gure euskal gastronomia aberatsaz gozatzearen eta gure osasuna zaintzearen arteko oreka bilatzea da gakoa. Denboran jarraitutako aldaketa txikiek emaitza handiak sortzen dituzte.

Geure cookieak eta hirugarrenenak erabiltzen ditugu nabigazio-esperientzia hobetzeko.
Nabigatzen jarraitzean, ulertzen dugu gure cookie-politika onartzen duzula.