GOLDENnews

Bodegas Muruaren mende erdia

Bodegas Muruak bere mende erdia ospatzen du aurten, Veguín de Murua Gran Reserva 2016 eta Murua Blanco Fermentado en Barrica 2022 ardoak biltzen dituen edizio mugatuko premium kaxa batekin. Bizitzaren 50 urte hauetan zehar, Masaveu Bodegas zuzendari nagusiak zuzenduta, José Masaveuk, kalitate handiko ardoen ekoizpenaren aldeko apustua egin du, Arabako Errioxako bere mahastiak dituen 80 hektareatik datozenak, % 100 ekologikoki landuak eta mahastizaintza birsorkuntzaren aldeko apustu irmoarekin.

Murua eta Masaveu Upategien historia

50 urte hauen bizitza 1974an hasi zen Pedro Masaveu Petersonekin -José Masaveuren osaba-, nahiz eta familiaren ardoarekiko zaletasuna jadanik itzuli zen Federico Masaveu Rivell, Bartzelonako Castellar del Vallésen mahastiak zituena XIX. mendean.

Pedro Masaveuk, Corporación Masaveuk duen arte bilduma pribatuaren sustatzaileak ere, artearekiko eta ardoarekiko zaletasuna uztartu zituen Eltziegoko Bodegas Muruako lehen harriak ezarriz, Arabako Errioxaren bihotzean. Horrela hasi zen Masaveu Bodegas ardo proiektu handiaren historia, gaur egun lau upategi dituena -Errioxako Murua-; Rías Baixasen Fillaboa; Leda Gaztela eta Leonen; Nafarroako Pagos de Araiz eta Asturiasko Llagares Valveran- eta kalitatezko ardoen ekoizpenean erreferente gisa kokatzea lortu duena.

Murua oroigarrizko kasua

Urteurren hau ospatzeko diseinatutako zorroak, 500 unitate baino ez baitira egin, eta erreferentziek barne, Bodegas Muruako ekoizpenen ñabardura eta bikaintasun guztiak agerian uzten dituzte.

Murua Blanco Hartzitutako Barril 2022 lasto kolore horia du. Bere ekoizpenak prozesu tradizionala jarraitu du, mahatsa eskuz biltzearekin eta upategian aukeratzearekin, ikusmen artifizialaren makina batekin, alez ale ezin hobea izateko. Ardoa haritz frantziar eta amerikar upel berrietan hartzitzen da 15 egunez eta, hartzidura amaitutakoan, upel berdinetan ontzen da, eta bere lur gainean, bederatzi hilabete eta erdiz, Muruako botiletara eraman aurretik.

Veguín de Murua Gran Reserva 2016, uzta paregabeetan eta edizio mugatuetan bakarrik egiten dena, granate kolore bizi eta distiratsua duen ardoa da, dotoretasun infinitua duena, 24 hilabetez haritz frantses eta amerikar upel berrietan ontzen dituena.

Bodegas Murua

Bodegas Murua, Masaveu Bodegas-ena, bere zale, bildumatzaile eta ardo paregabeen aurkitzaileei eskaintzen die Murua Gran Reserva 1970eko 3.500 botilaren edizio esklusibo eta mugatua. Paisaia ikusgarrien ingurunean, eraikin nagusi nobleak Arabako Errioxako eremu honetako ohiko arbasoen egitura mantentzen du.

Botilan 50 urtez ondua, Arabako Errioxako upeltegi enblematikoak mahasti zaharreko mahatsekin egindako ardo esklusibo baten merkaturatzeari eskaini dio, batzuk ia mendeurrenak, Kantabria mendilerroaren magalean eta Murua upeltegitik hurbil Eltziego eta Guardiako herriak.

Mende erdiz upategiko lurpeko upategian ondu ostean, Murua Gran Reserva 1970 ardoa Errioxako upategi honen historiaren benetako pieza da, Masaveu familiaren jabea, upategi talde honetako lehena izan zena. Berreskuratzea bikaintasun eta antzinako tradiziodun mahasti-lurrari omenaldia da, non mahasti-soroak paisaia nagusia diren.

Bodegas Muruak 1970 Erreserba Nagusi hau “erreskatatzen” du, dotorezia eta izaera adierazten duen mahastizaintzako eremua ohoratuz, ardo bikainak, bereizgarriak eta pertsonalak, Errioxako gastronomiaren uztarketa onena adierazten dutenak. Gainera, konpainiak jasangarritasunaren eta ingurumenaren errespetuaren aldeko apustu estrategikoaren beste keinu bat du, bertako ardogintzaren tradizioaren eta bertatik onena ateratzeko aukera ematen duten teknologia berrien arteko sinbiosi ezin hobea sortuz.

Lehengaiekiko errespetua

Murua Gran Reserva 1970-ren hartzidura alkoholikoa berez hasi zen, inolako esku-hartzerik gabe, lehengaiarekiko erabateko errespetuz. Hartzidura- eta beratze-prozesuek iraun zuten hogeita hamaika egunen ondoren, hartzidura malolaktikoa egin zen lur gainean, 18.000 litroko haritz frantseseko ontzietan. Ardoa 225 litroko haritz amerikar upeletan ondu zen 30 hilabete baino gehiagoz. Ondoren, 1973ko ekainean egin zen azken ontziratzera iritsi baino lehen argiztapen leuna eta gutxieneko iragazketa egin zen.

Gainerako ontzea botilan bertan egin da, upategiko lurpeko upategietan, argirik eta bibraziorik ezean, ia 50 urtez.

Murua Gran Reserva 1970 dastatze-oharra

Emaitza geruza ertaineko mahoizko ardoa da, adreilu koloreko distira duena. Intentsitate ertainekoa, fruta-usainak ageri ditu pattarran, zur finak espezia ukituekin, ebanista edo larrugintza, lur hezea eta erregaliz beltza. Ahoan fruta, azidotasuna eta harmonia adierazten ditu jarraian. Ardo belusatua da, edari atsegina eta bolumena duena, tanino leunduak dituena. Erdialdeko ahoa ona du eta oso garbia. Oso gorri aromatikoa da, tabako eta aran ukituekin eta iraunkortasun nabarmenarekin, fintasun eta dotoreziaz bereizten diren ardoak bereizten dituen Murua markari fidela.

1970eko uzta, “oso ona” bezala deskribatua

1970 XX. mendeko uzta onenetariko bat izan zen, “Oso Ona” baloratu zuten, eta kalifikazio hori lortu zuten hamarkada horretako hiru uztetako bat da. Uzta horretako ardoek ahoan finak eta oso atseginak izatearen ezaugarriak dituzte ardo taniko eta egituratuen egungo modarekin alderatzen baditugu, baina ezaugarri organoleptiko oso erakargarriekin.

Geure cookieak eta hirugarrenenak erabiltzen ditugu nabigazio-esperientzia hobetzeko.
Nabigatzen jarraitzean, ulertzen dugu gure cookie-politika onartzen duzula.