JON LASA GALDÓS
Gure herrialdea gogor jotzen ari den bero-bolada dela eta, Carlos García doktorea elkarrizketatu dugu, nutrizioan eta prebentzio-medikuntzan aditua, muturreko tenperatura-aldi horietan zer elikagai kontsumitu behar ditugun eta zein saihestu behar ditugun jakiteko.
G: Dr. García, zer elikagai gomendatzen duzu kontsumitzea bero-bolada batean?
Dr: Funtsezkoa da ur-eduki handiko elikagaiak lehenestea, hala nola sandia, meloia, pepinoa eta fruta zitrikoak. Horiek hidratatzeaz gain, bitaminak eta funtsezko mineralak ematen dituzte izerditan galtzen duguna konpentsatzeko.
G: Ba al dago egun hauetan erabat saihestu beharko genukeen elikagairik?
Dr: Erabat. Oso janari prozesatuak, pikanteak eta koipeak saihestea gomendatzen dut, baita alkoholaren eta kafeina duten edarien kontsumoa murriztea ere. Elikagai horiek zaildu egiten dute gorputzaren erregulazio termikoa, eta deshidratazioa bizkortu dezakete.
G: Zer aholku gehigarri eskain diezaieke gure irakurleei?
Dr: Ez itxaron egarria sentitu arte hidratatzeko; deshidratazioaren seinale berantiarra da. Prestatu janari arinak eta freskoak, hala nola gazpatxoak eta entsaladak. Gainera, otordu-ordutegi erregularra izan, bero handieneko orduak saihestuz. Adinekoentzat edo osasun-arazoak dituztenentzat, hidratazioak are zorrotzagoa izan behar du.
Aholku profesionala: Hidratazio onaren seinale argi bat gernu hori argia izatea da. Ilunago badago, likido-kontsumoa handitu behar duzu berehala.
García doktoreak nabarmendu du elikadura-jarraibide horiek betetzeak beroa hobeto jasaten lagunduko digula, eta, horrez gain, osasun-arazo larriak ere prebenituko dituela, hala nola deshidratazio larria edo bero-kolpeak, bereziki biztanle kalteberen kasuan, hala nola haurren eta adinekoen kasuan.