Menopausitik aurrera, emakumeek arreta berezia jarri behar dute kaltzio kopuru nahikoa lortzeko. Baina, Carla De la Torre nutrizionistak adierazi duenez, dosi egokiak ez dira lortzen jogurt gehiago jatearekin soilik. Kontuan hartu beste faktore hauek.
Menopausia iristen denean, estrogenoa, emakumeen hormona nagusietako bat, nabarmen jaisten da. Estrogenoek ez dute rol sexuala bakarrik. Bere funtzioen artean hezurren eraketa ere badago.
Horregatik, 60 urtetik gorako emakumeek hezur-arazoak izateko arrisku handiagoa dute. Adin horretatik gorako emakumeen % 30ek osteoporosia dutela kalkulatzen da; hau da, hezur-dentsitatearen galera nabarmena. Horrek hausturak izateko arrisku handiagoa dakar.
Gure hezurrek behar duten mantenugai nagusia kaltzioa da, gure elikaduratik lor dezakeguna. Behar bezala konbinatzen jakin behar dugu, ondo xurgatzeko eta xurgapen hori oztopatzen duen beste elikagairik ez egon dadin.
Elikadura orekatu batek kaltzio nahikoa emango digu, beraz, ez dago arazorik lortzeko.
"Jogurt batek 300 mg ematen ditu, esne baso batek edo kontserbako sardina batzuen berdina. Hiru osagai hauek hartuta dagoeneko lortu duzu beharrezko ingesta zati handi bat", dio Carla De la Torre nutrizionistak, fisiologo eta nutrizio entrenatzaileak. Kaltzioa duten beste elikagai batzuk hauek dira: garbantzuak, laranjak, almendrak, barazkiak, hala nola aza, brokolia, kaltzio iturri onak dira. Edonola ere, nutrizionistak adierazi duenez, esnekiak, gaztak eta kefir bezalako beste elikagai hartzituak dira iturri nagusia eta ez lukete inoiz faltako zure dietan.
Laktosarekiko intolerantzia arazoak badituzu, espezialista batekin kontsultatu eta osagarriak hartu behar dituzu. "Kaltzio zitratoa xurgatzen da errazena, batez ere digestio-arazoak badituzu", aholkatzen du De la Torrek.
«Beharrezkoa da neurriak hartzea ondo xurgatzeko», azpimarratzen du nutrizionistak. Kalkulatzen da ez dugula %40 baino gehiago asimilatzen gure kabuz. D bitamina eguzkiaren esposizio moderatuaren bidez lor daiteke. Egunean hamar edo hogei minutu gomendatzen dira. Eta saiatu ez egiten puntako orduetan, arratsaldeko ordu bata eta hirurak bitartean, udaberriko eta udako hilabeteetan.
Izokina bezalako arrain gantzak jateak D bitamina ere ematen digu, nahiz eta kantitateak txikiak diren eguzki-argiaren bidez metaboliza dezakegunarekin alderatuta.