GOLDENinterview

“GOe-rekin, Donostia berrikuntza gastronomikoko distritu baten hazia izatea nahi dugu” I.

Asier Alea Basque Culinary Centerreko Garapen Globaleko zuzendaria da. Bilbon jaioa, Ekonomia eta Nazioarteko Harremanetako lizentziatura bikoitza du (bere promozioko lehena) Bostongo Unibertsitatean, Politika Ekonomikoko masterra du Oxfordeko Unibertsitatean, Politika Ekonomikoan doktorea da Oxford Unibertsitatean ere bai, eta MBA (Enpresen Administrazioko Masterra) bat du MITen, Massachusettseko Teknologia Institutuan.

Asierrekin GOe-ri buruz, 2025eko udaberrian ateak irekiko dituen Gastronomy Open Ekosistemari buruz, hitz egiteko aukera izan dugu. Donostiako hiriari espazio ireki bat eskainiko dio eraikin berri horrek, non elikaduraren arloko ikasleek, ekintzaileek eta enpresek bat egingo duten, herritarrekin batera. Gipuzkoako hiriburua erreferentzia eta aitzindaria izango da, beraz, ezaugarri horiek dituen gune bat hartzen.

Zer da GOe?

GOe Gastronomia Ekosistema Irekiaren akronimoa da, Gastronomy Open Ecosystem. Siglei buruz ari garenez, Ekosistema hitza zein Irekia gaur egun gehiegikeriaz erabiltzen diren terminoak dira, baina, hain justu, hori da sortzen saiatzen ari garena. GOe-k esan nahi du, bai eraikina beraren ikuspuntutik, bai filosofiatik, balio-proposamen bakarrean batzea Basque Culinary Centerrek dagoeneko aurkezten dituen osagaiak, hau da, talentu akademikoa, ikasleak, kolaboratzaileak, irakasleak, ekintzaileak, enpresak eta publiko orokorra, herritarrak, eragile horiek guztiek elkarrekintzan jarduteko aukera izango duten leku batean, batetik talentu hori trebatzeko, eta, bestetik, garrantzitsuena, irtenbide berriak sortzen laguntzeko, gastronomiaren eta elikaduraren arloak eskatzen dituen irtenbide berrietako batzuk, alegia. Argi esanez, badaude toki edo entitate batzuk GOe-ren antzekoak edo parekoak izan daitezkeenak, baina bat ere ez elikaduraren edo gastronomiaren alorrean. Zentzu horretan, GOe apustua da.

Zein da bere jaiotzaren jatorria?

GOe intuizio bat eta behaketa bat da. Basque Culinary Center sortu zen modu berean azal daiteke, gastronomia zientzien lehen unibertsitatea sortzeko beharraren intuizio gisa. Ordura arte, irakaskuntza gehiena, gastronomiaren arloko hezkuntza, ostalaritza-eskolek edo lanbide-heziketako zentroek egindakoak izan zen. Lan bikaina egin zuten, baina intuizioa zen sortzen ari zen ezagutzaren zati handi batek beste lizentziatura, masterra, doktorego-programa batzuk ere behar zituela... Beraz, irabazi asmorik gabeko pribatua zen fundazio bat sortu zen, hainbat eragilerekin, Arrasateko Unibertsitatearekin, enpresa pribatuekin, Eusko Jaurlaritzarekin, Gipuzkoako Foru Aldundiarekin, Donostiako Udalarekin... eta intuizio horrekin, fundazio hau sortzean, lehen proiektua sortu zen, munduko zientzia gastronomikoen lehen fakultatea.

Gaur egun, guztiz arrakastatsua izan dela ikusten da, estalita ez zegoen hutsune bat bete zuen. Duela 13 urte sortu zen fakultate hau, eta duela 7 urte, osatu zen gerora, BCC Innovation-ekin, gastronomiaren lehen zentro teknologikoarekin. Demagun euskal eta estatuko zentro teknologikoen sareari atxikitako zentro teknologikoa dela, enpresei zerbitzuak ematen dizkiela, batez ere zentzumenaren, sukaldaritzaren eta gastronomiaren ataletan, eta beste zentro teknologiko batzuk oso ondo osatzen dituena, AZTI, esaterako, Euskal Herrian. Eta dagoeneko bi hanka ditugu, fakultatea eta zentro teknologikoa.

Zentzumen-zati horretan, ez dago ezagutza zentro askorik, bai hezkuntza arloan eta baita berrikuntza arloan ere. Beraz, kupoa handitzeko une egokia zela uste genuen.

Noiz egongo da eskuragarri?

Lanak azaroaren bigarren hamabostaldian hasi ziren eta 19 hilabetetan amaitu behar dira. 2025eko udaberriaz ari gara.

Zein helburu ditu?

Ildo oso generikoetan, enpresentzat eta ekintzaileentzat, lan-esparru berri bat izango litzateke, eta bertan gure fakultateko kideekin elkarreragin dezakete. Master berriak ere sortuko dira, nahiz eta fakultatea geratzen den, baina GOe-rekin sortuko diren mugako master gehiago dira, adibidez, adimen artifizialaren eta elikaduraren arlo berria, eta beste master serie bat.

Beraz, GOe, lehenik eta behin, merkatura atera baino lehen, produktu berriak sortzeko, edo dagoeneko munduko beste leku batzuetan existitzen diren produktuak edo enpresen ekintzaileek sortu dituztenak hartzeko espazio bat da, non probak egiteko aukera izango dute. Hau da, elikagaien produktu baten Alfa eta Omegaren antzekoa da. Elkarrekin sortu edo azken doikuntzak egin ditzakezu merkatura eraman aurretik.

Horrenbestez, helburu nagusiak dira produktu berriak sortzea, lehendik dauden batzuen egokitzapena, elikadura arloko master berriak abian jartzea eta, era berean, ekintzaileei prototipoa egiten edo startup berriak sortzen laguntzea.

Zein behar estaltzera dator?

Elikadura-sektorean, beste hainbat arlotan bezala, enpresek eta ekintzaileek formula hori sortzen duten tokiak behar dituzte sarritan, talentu hori guztia bil dezaketenak, bai bien artean, hau da, enpresa eta ekintzailea, bai hirugarren hankarekin, hau da, talentu akademikoa, ikasleak eta gure zentro teknologikoa. Beraz, behar hori beste sektoreetan baino are garrantzitsuagoa da.

Elikagaien sektorea oso berezia da gaur egun aldaketa prozesu batean dauden beste batzuekin alderatzen badugu, energia adibidez. Elika-gaien sektoreak oso profil anitzak hartu behar ditu kontuan proposamen berrien sorreran. Alde batetik, nutrizionista bat izan behar duzu, kimika organikoaren alorreko ingeniariak izan behar dituzu, gero proposamen berria, diseinatzen ari zaren produktu berria, eskalatzen dakitenak, eta gero, hirugarren aktore bat, hau da, zati sentsorialean aditua, ingelesez Chef Scientis izenez ezagutzen dena. Orain arte, salbuespenak salbuespen, ez ziren formulak sortu non pertsona horiek espazio berean egon beharko liratekeen. Hau da, oro har, ildo bat sortzen da, zeinetan nutrizionistak kimikari organikoarekin hitz egiten zuen hasieran, eta gero, produktua oso aurreratuta zegoenean, zentzumen-alderdira eramaten zen hura hobetzeko.

Oso hizkuntza desberdinak hitz egiten dituzten profilez ari gara, gurea bezalako zentro bat izan arte, fakultateaz ari naiz, hiru hanka horiek batzen zituzten programetan batu ez zirenak. Basque Culinary Centerrek, bere prestakuntzan, bai lizentziaturan, bai master mailan eta baita doktorego mailan ere, kimika organikoa eta elikadura batzen dituen hiru hanka hauek batu ditu, atal sentsoriala bezala, eta bere esku izango dute gurekin lan egingo duten enpresek.

Geure cookieak eta hirugarrenenak erabiltzen ditugu nabigazio-esperientzia hobetzeko.
Nabigatzen jarraitzean, ulertzen dugu gure cookie-politika onartzen duzula.