GOLDENinterview

“GOe-rekin, Donostia berrikuntza gastronomikoko distritu baten hazia izatea nahi dugu” II.

Zein espazio hartuko ditu GOe-k?

Hasieratik diseinatu genuen espazioak oso anitzak izan behar zirela, baina eragile guzti hauek igaro behar zirela, hau da, laborategiak non lan egingo dute ekintzaileek, ikasleek eta enpresek, eta laborategi horiek ere bisitagarriak eta/edo elkarreragingarriak izan behar zirela herritartasunarekin. Laborategi oso irekiak, oso eragile ezberdinen eskura egon behar dutelako, baina bertan interaktuatu behar dute ekintzaileek, ikasleek, irakasleek, enpresek, eta askotan bisiatzen duten herritarrek ere.

Laborategi oso zorrotzak, gero hezkuntza eta irakaskuntzarako espazioak, baina oso irekiak ere bai. Bertan egingo denaren zati handi bat hirugarrenei irekita egon beharko litzateke, ni, adibidez, Asier Alea bezala, Danimarkatik, Alemaniatik, Estatu Batuetatik edo Shanghaitik ekarri dugun norbaiten klase magistral batera joan nadin. Gure masterreko ikasleentzako prestakuntza-espazioak, baina zabalik egon beharko lukete gure enpresa kolaboratzaileak bertaratu ahal izateko. Hori beti errepikatuko da: ahal den neurrian, lehen aipatu ditudan eragile hauek, ekintzaileak, enpresak, ikasleen talentua, kolaboratzaileak eta herritarrak, espazio horietan elkarreraginean aritzeko gai izan behar dira.

Zer ekarpen egingo dio hiriari, Euskadi eta baita Espainiari ere?

Hiriari ekarpena egingo diona, zenbait abardura izan ezik, Euskadira eta baita estatu mailara ere eskalagarria da. Jakina, hiriak izango du etekinik handiena, betiere bisita eta bizileku bat baino gehiago bada; ekonomia aurreratua sortzen jarraitzen duen lekua izatea, batez ere, espezializazio adimentsuko hiriekiko konpromiso horrekin pixka bat jarraituz. Uste dugu guztiz zentzuzkoa dela Donostia, Gipuzkoa eta Euskadi etorkizuneko elikadura irtenbideak sortzen diren itsasargietako bat izatea, batez ere Donostia zentzumen arloan liderra dela abiapuntutzat hartuta. Beraz, hiriak berak, bai jarduera kuantifikagarriaren ikuspuntutik, bai startup-kopuruaren, berrikuntza-proiektuen kopuruaren, doktorego-ikasleen kopuruaren eta abarren arabera, gastronomiaren eta elikaduraren alorrean, bai hiri-marka ikuspegitik, eboluzio-urrats bat emango du. Hau da, jada ez da jendeak ondo jaten duen eta biztanleko Michelin izar kopuru handiagoa duen hiria bakarrik, baizik eta mundu mailako erreferentziazko hiri bilakatzen ari da zentzumen arloan, zentzumen berrikuntzan, gastronomian eta elikaduraren berrikuntzan.

Gero eragile guztietara zabalgarria da, hau da, lurralde mailan, Euskadi mailan, eta presatzen banauzue, estatu mailan hori ere erabil daiteke eta sinesgarria da. Beharbada beste sektore batzuetan apur bat behartuagoa dirudien bezala, hiriaren espezializazio adimentsu hau zerbitzu aurreratu berrien sortzaile gisa eboluzio-urrats bat da, eta, logikoa denez, Donostiaren kasuan, ez dugu zergatik azaldu beharrik; azkar ulertzen da.

Eta zer suposatuko du gastronomiaren munduarentzat?

Basque Culinary Centerren bilakaera honek gastronomiaren munduari lagunduko dio, hau da, gastronomia, ostalaritza ez ezik, garrantzitsua delako eta gure sustraiak direlako, gastronomiaren mundua berrikuntza dela berresteko. Talentua dela, mundu iraunkorragoa sortzen ere laguntzen ari dena, eta ez esaldiaren ikuspuntutik soilik, baina benetan hemen ditugun eragile horiek guztiak konponbide horiek sortzen lagunduko digute. Open Ecosystem izenarekin, hori oso argi utzi nahi izan dugu, Basque Culinary Center, bistan dena, motorra dela, GOe-ren ardatza, baina ekosistema baten inguruan jaio dela. Globala izan nahi duen ekosistema, baina hori ere bere 0 kilometroagatik, sukaldaritzako terminoa baita, eta horrek indartsuago egiten gaituela eta gure proposamena enpresentzat askoz ere erakargarriagoa egiten duela uste dugu. Munduko beste inon ez dute izango talentu gastronomikoaren kontzentrazio hori, fakultate bat, ad-hoc diseinatutako espazio bat, enpresa eta ekintzaileengan pentsatzen ari naiz, baita munduko beste leku batzuetako ikasleengan ere.

Uste dut horrek indartu egiten duela gastronomiak berrikuntzako beste jarduera hauek sortzea, industriarena, oro har, sektore gisa. Eta gero gastronomia mailan, 0 kilometroan, Donostian, Euskal Herrian, talentu hori beste jarduera mota batzuetan erabiliko dugu; are gehiago irekitzen dugu abanikoa.

Nori zuzenduta dago GOe?

Ikasleen talentuaren partetik hasita, dagoeneko karrera bat duten pertsonentzat izango da, hau da, graduondoko ikasleentzat, eta oso profil berezia dutenak, lehen esan bezala, fakultateak Miramonen jarraituko duelako, Parke Teknologikoan. Bertan, elikadura eta gastronomiaren alorrean nolabait espezializatu edo teknologia aurreratu berriekin formazioa osatu nahi duten pertsonei irekiko zaie, hala nola, arlo digitala, adimen artifiziala eta gastronomia, hartzidura alor berriak... Gastronomia eta elikagaien teknologiaren zatia hartu eta gaur egun fakultatean existitzen ez den prestakuntza bat sortu eta GOe-n barneratuko dugu; beraz, osagai akademiko eta talentu hori erdigunean daukagu ​​jada. Hori profil bat izango litzateke.

Bigarren profila, batez ere, enpresa handietako berrikuntza zuzendariak eta haien taldeak izango lirateke, beharbada ez zuten toki batean irtenbide berri hauek sor ditzaten. Oso pentsatua dago ETE edo enpresa handi baten berrikuntza-esparruaren bigarren profil horretan.

Hirugarren aktorea, ekintzaileak, dagoeneko existitzen diren baina profil honetan lekurik ez duten ekintzaileak, FoodTech-en elikaduraren alorreko ekintzailea oso bestelakoa delako beste esparru batzuetakoarekin alderatuz, hala nola zibersegurtasuna, fintech... Azkenean, elikagaien alorreko soluzio gehienek ez baitute laborategirik behar, espazio fisikoak behar dituzte, leku askotan aurkitzen ez direnak, eta hemen aurkituko duten balioztatzea ere eskatzen dute. Beraz, dagoeneko existitzen den ekintzaile horrentzat edo gure unibertsitateko talentu propioarentzat, bere prestakuntza-zatiaren amaieran startup bat sortu nahi badu, zer leku hoberik GOe baino, hau da, startup-ak Donostiara etorri eta/edo han sortu daitezen.

Eta laugarren hanka gizartea bera da. Elikadura arloko irtenbideak gizakiarengan oinarritzen dira, hau da, janariak definitzen gaitu eta hitzez hitz, jaten duguna gara. Beraz, beste arlo batzuetan ez bezala, herritarren arteko interakzioak berebiziko garrantzia du. Beraz, demagun lehengo hiru aktoreek GOe-n ikasi-lana egingo dutela, eta laugarrenak, hau da, herritarrak, beste hiru eragile horiekin elkarreragin egingo dutela, izan talentu akademikoa, irakasleak, enpresak, enpresaren berrikuntzaren zati bat eta ekintzaileak.

Beraz, edozein herritar sartu ahal izango al da GOe-n?

Bisitatu, noski, eta elkarreragin. Klase edo jardunaldien zati handi bat enpresei, ekintzaileei, ikasleei, jakina, eta baita herritarrei ere zabalik egotea nahi dugu. Antzerki bat izango balitz bezala, astero joan zaitezke eta ikus dezakezu zer gertatzen den GOe-n, zer motatako ekitaldiak izango diren, zer motatako klaseak izango diren, aplikazio baten bidez, eta zuk erabaki dezakezu zein klase interesatuko litzaizukeen: joan produktu baten aurkezpenera, klase magistral batzuetara eta ikastoletarako, lanbide heziketako zentroetarako ekintzak... baina herritarrentzako ad-hoc programa horietatik haratago, saiatu irekitzen ahal den neurrian ekintzaile, ikasle eta enpresen jarduera guztiak.

Jatetxerik ere izango al du, BCCn gertatzen den bezala?

Bai, esperientzia gastronomiko errazetarako eremu bat izango du, gure ekintzaile eta enpresei neurriak hartzen lagunduko diena. Bertan aurkituko duzunak beti izango du berrikuntza eta erakusleiho puntu nahiko garrantzitsu bat, eta, ondoren, goiko solairuko jatetxe gunea ere, ekitaldietarako eta erakusleihoetarako erabiliko dena, asteko zenbait egun irekita, eta bi arima uztartuko dituena. Gure ikasleek, enpresek eta ekintzaileek produktuak modu ad-hoc-agoan erakusteko balioko dute, eta, era berean, Donostiako panorama beste jatetxe bat ez den, baizik eta janariaren etorkizunerako leiho bat den zerbaitekin osatzeko ere balioko du.

Zergatik kokatuko da Donostiako Gros auzoan?

Badago han egoteko arrazoi bat. Hasieratik, udalarekin elkarrizketetan hasi ginenean, oso argi geneukan nahi genuena herritarrekin interakzioa egitea zela, eta ekintzaileek eta enpresek ere bilatuko zutela hiri marka hori elkarren artean elkarreragiteko.

Beraz, alde batetik, hiriarekin elkarreragin nahi izan dugu, eta gainera, enpresak, ikasleak eta ekintzaileak horren bila dabiltza pixka bat. Eta guk ere nahi genuen, lehen esan bezala, honek berrikuntza gastronomikoaren barrutiaren hazi gisa balio izatea. Argi genuen espazio zentral bat bilatzen ari ginela, hirian zegoena, eta Donostia oso hiri bukatua da, espazio libre gutxi dituena ingurune zentralenean, eta hau zen, eskuragarri daudenen artean, hobe egokitu zitzaiguna, hirian dagoen espazio baten aukera zentral horien artean, hiriarekin elkarreragiten duena.

Geure cookieak eta hirugarrenenak erabiltzen ditugu nabigazio-esperientzia hobetzeko.
Nabigatzen jarraitzean, ulertzen dugu gure cookie-politika onartzen duzula.