Gurutzaldi gastronomikoek hainbat jarduera eskaintzen dituzte munduan zehar sukaldaritza berriak ezagutzeko. Jarraian ezaugarri eta gomendio batzuk daude:
Gurutzaldi hauek sukaldaritza-eskaintzagatik ezagunak diren portuak barne hartzen dituzten ibilbideak izan ohi dituzte, hala nola, Mediterraneoa, Karibekoa edo Asia.
Ontzian, sukaldaritza eskolak eskaintzen dira ospe handiko sukaldariekin, non bidaiariek bertako platerak eta sukaldaritza teknikak prestatzen ikas dezaten.
Janari-gurutzaldi askotan sukaldari ospetsuek diseinatutako goi-mailako jatetxe eta menuak eskaintzen dituzte, sukaldaritza esperientzia paregabea eskainiz.
Bisitatutako helmugetan ardo, artisau garagardo eta bertako produktuen dastaketak antolatzen dira, eskualdeko sukaldaritzaz gozatzeko aukera emanez.
Portuko geralekuetan tokiko merkatuetara, baserrietara edo upategietara txangoak egin ohi dira, non bidaiariek ekoizleekin harremanak izateko eta tokiko kultura gastronomikoa ezagutzeko.
Viking Ocean Cruises, Culinary Cruises eta Azamara bezalako konpainia batzuk ezagunak dira ontzian sukaldaritza esperientzia bikainak eskaintzeagatik.
Gurutzaldi askotan sukaldaritza osasungarrirako aukerak eta elikadura tailerrak ere eskaintzen dituzte, bidaiarien lehentasunetara egokituz.
Gurutzaldi hauek ezin hobeak dira janaria maite dutenentzat eta beren sukaldaritzaren bidez kultura berriak arakatu nahi dituztenentzat, gurutzaldi-ontzi baten erosotasunaz gozatzen duten bitartean.