NURIA GIL CALVIÑO
Marti Buckley Alabamako idazle eta sukaldari estatubatuarra da. Euskal Herrian bizi da 2010az geroztik, eta euskal gastronomiaren ahots baimendu eta sutsua bihurtu da. Bere historia eraldaketa kultural batena da: Estatu Batuetako hegoaldeko lurretatik Espainiako iparraldeko bailara eta kostalde berdeetara, non bere benetako sukaldaritza bokazioa aurkitu zuen.
2019an, Marti Buckleyk IACP Cookbook Award sari ospetsua irabazi zuen nazioarteko kategorian, Basque Country liburuagatik. Sari horrek, Euskal Gastronomiaren Akademiaren aintzatespenarekin batera, sendotu egin zuen munduan arlo horretan aditu gisa duen ospea.
Buckleyk aktiboki parte hartzen du kulturaren hedapenean, Espainiako eta Estatu Batuetako telebista- eta irrati-programen bidez. International Society for the Preservation & Enjoyment of Vermouth erakundearen sortzaileetako bat da, eta euskal gastronomia-kulturarekiko duen alderdi anitzeko konpromisoa erakusten du.
"Marti Buckleyk euskal sukaldaritzaren aberastasuna, tradizioa eta berrikuntza bereganatzea eta transmititzea lortu duen zubi kultural paregabea da, eta mundu osoko sukaldariak eta gastronomiazaleak gonbidatzen ditu eskualde berezi honetako zapore paregabeak etxean aurkitu eta birsortzera".
Blank Palate bloga eta sare sozialetan duen presentzia aktiboa eguneroko esperientziak, benetako errezetak eta Euskal Herriko bizimoduari eta sukaldaritzari buruzko hausnarketa sakonak partekatzen dituzten plataformak dira. Bitarteko digital horien bidez, Martik milaka urteko kultura hori publiko global bati hurbiltzen dio, hainbeste miresten dituen euskal sukaldaritza-teknika, -osagai eta -filosofiarako sarbidea demokratizatuz.