F. JAVIER SÁNCHEZ MARCOS
Janari azkarra ezin dela osasuntsua izan ideia zalantzan jarri dute hainbat sukaldari eta nutrizionistek urteetan zehar. Janari azkarreko kate batzuk aukera osasuntsuagoak eskaintzen hasi dira, hala nola, entsaladak, ale-ontziak eta kaloria gutxiko eta gantz gutxiko menuak.
Horrez gain, sukaldari askok osagai freskoak, organikoak eta nutritiboak gehitzen dizkiete errezetari. Mugimendu honek erakutsi du posible dela janari azkarra gozatzea osasuna kaltetu gabe.
Barazkiak gehitzea, kaloria handiko saltsak kentzea edo osoko ogi aukerak aukeratzea. Kontserbatzaile edo gehigarririk gabeko elikagaiak, bezain goxoak.
Janari lasterreko menuen % 85 ultraprozesatuak dira, baina estatistika horri aurre egiten dioten aukera osasungarrien belaunaldi berri bat sortzen da.
Kinoaz betetako berenjenak, laranjarekin eta pistatxoekin egindako entsalada mediterraneoak, eta wraps integralak, azkar prestatzea elikagarria izan daitekeela frogatzen dute.
Iraultza gidatzen duten kate berriak sortzen ari dira, osagai freskoekin, proteina giharrekin eta prestaketa-prozesuen gardentasunarekin.
Sodioa kontrolatzea, barazki freskoak lehenestea, proteina giharrak aukeratzea eta frijituak moderatzea dira janari azkar osasungarriaren zutabeak.
Abiadurak ez du nutrizioa arriskuan jarri behar: azkar jateak ez du esan nahi zaporeari eta osasunerako onurei uko egin behar zaienik.
Osasunerako eta ongizaterako gero eta interes handiagoa dago, eta horrek jende gehiagok bere nutrizio-helburuekin bat datozen janari azkarreko aukerak bilatzera eraman du.